Vrede vinden in jezelf
Home
 

Klankschalen

 

Geleide klankmeditaties op YouTube:

Je levensritme leren kennen https://youtu.be/5Za_Oqp73UI

Vergevingsgezindheid naar jezelf koesteren https://youtu.be/NAn1J2GzlnQ

In het eeuwige Nu zijn https://youtu.be/hrd_uM2L4Lg

De dualiteit angst-vijandigheid begrijpen https://youtu.be/BXYqVAB9L3Y

Het Christusbewustzijn ervaren https://youtu.be/atb5LQhVpP0

Vertrouwen in het leven hebben https://youtu.be/3K6F8lMTErk

Je innerlijke veiligheid voelen https://youtu.be/4c55n5cDpZk

Je angst voor het onbekende overwinnen https://youtu.be/T7Tk-rMPLWI

Het leven omarmen https://youtu.be/t2NByykAlJ0

Gebed van God https://youtu.be/czZx2LgEs7c

Mijn credo https://youtu.be/8fUf6iXiXUM

Laat los: https://youtu.be/Hwn0lL2bZlU

Het kosmische zelf activeren: https://youtu.be/xwxMaAR-8XE

Je gedachten waarnemen – Padwerklezing 68: https://youtu.be/Zmc-HEyMsX0

Muziektherapie is al heel oud. In de bijbel wordt genezing door middel van muziek op verschillende plaatsen beschreven.

Muzikale beleving raakt de hele mens: lichaam, geest en emoties. Het is een kracht, die de verschillende delen van de mens in harmonie kan brengen. Het is bovendien een kracht die we allemaal, zij het op onze eigen manier begrijpen. De mens is een resonerend lichaam, dat in staat is geluiden op te vangen en geluiden uit te zenden. Dit geluid (zowel van binnenuit als van buitenaf) kan tot op verschillende bewustzijnsniveaus doordringen en op deze wijze allerlei lichamelijke en geestelijke reacties teweegbrengen. Men heeft vastgesteld dat langzame muziek de hartslag vertraagt.

Tibetaanse klankschalen, ook wel ‘zingende schalen’ genoemd, zijn gemaakt van een legering van 7 metalen: goud, zilver, kwik, koper, ijzer, tin en lood. Door deze metalen en het veelvoud aan frequenties ontstaan polychrome (veelkleurige) klanken: natuurtonen en intervallen met een grote rijkdom aan boven- en ondertonen. Mede omdat de stemming niet is aangepast, worden ruimtelijke, zwevende klanken gevormd. Elke klankschaal heeft zijn eigen unieke klank en trilling.

De muziek van klankschalen helpt het lichaam te ontspannen waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze klanken een diep bereik – door de schedel heen – in de hersenen hebben en de productie van alfagolven stimuleren. Ze komen direct in de onderste lagen van het bewustzijn terecht, terwijl tegelijkertijd de verbinding met het dagbewustzijn blijft bestaan. Door de trillingen gaan de vloeistoffen in het lichaam meetrillen. De klanken zorgen voor ruimte, ordening en harmonie in het lichaam. Indien de schalen op het lichaam worden gezet, ervaar men een nog diepere trilling en doorstroming in het lichaam.

Andere instrumenten:

Tingsha’s: zijn twee belletjes aan een leren bandje. Ze worden over het algemeen van zeven metalen gemaakt, net als klankschalen. De zuivere klank van een paar tingsha’s heeft een bijzondere invloed op de werking van de geest.

Oceandrum: dit is een platte, rond trommel, gevuld met metalen kogeltjes. Het zachtjes ronddraaien van de oceandrum veroorzaakt een geluid dat overeenkomt met het ruisen van de zee en het ritme van de golven. Het geeft een diepe ontspanning.

Barchimes: klankstaven in een enkele rij met een heldere, hoge klank en met geaccentueerd boventonen spectrum.

Klankschalen worden toegepast tijdens cursussen en workshops (zie agenda) en persoonlijke klankmassages. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten? Ga dan naar Contact en stuur een email met de tekst: mailinglijst.

 


Top