Vrede vinden in jezelf
Home
 

Publicaties

 

Ieder hoofdstuk van het boek ‘Vrede vinden in jezelf, een ontwikkelingsweg tot Aquairusmens’ bevat de eigen ervaringen van de auteur met het betreffende onderwerp van dat hoofdstuk. Hieronder de eigen ervaring uit hoofdstuk 1.

Mijn ervaring: mijn innerlijke gevecht onder ogen zien

Mijn innerlijke zoektocht heeft me van een energieverslindend gevecht in mijzelf, als gevolg van allerlei tegenstrijdigheden, bewust gemaakt. Een pijnlijke tegenstrijdigheid waarmee ik mijn integriteit door gebrek aan zelfrespect opofferde, betrof een eisende en een afwijzende stroom. Het was een gevecht tussen op een overdreven afhankelijke manier liefde en zorg te eisen en op een overdreven onafhankelijke manier voor afzondering te kiezen. Een strijd tussen de ene dwangmatigheid ‘jij moet van mij houden en daarom voor mij zorgen’ en als ik die liefde en zorg niet kreeg de andere dwangmatigheid ‘ik heb jou niet nodig’.

Deze twee tegenstrijdigheden, die door emotionele afhankelijkheid worden veroorzaakt, zijn twee kanten van dezelfde medaille. Deze dwangmatige houdingen maakten het mij onmogelijk om op een gezonde manier lief te hebben, me met de ander te verbinden en echt contact te maken. Onbewust eiste ik van mijn partner dat hij alles wat mijn ouders mij aan liefde hadden onthouden, moest goed maken. En als ik onvoldoende liefde kreeg, herhaalde ik uit rancune de houding van de ouder die mij het meest gekwetst had en wees ik hem af.

Natuurlijk trok ik een partner aan, die onbewust hetzelfde innerlijke gevecht voerde. Met als gevolg dat wanneer hij aandacht eiste, ik hem afwees en andersom als ik aandacht eiste, hij zich terugtrok. Door dit ondergrondse gevecht schommelde onze relatie heen en weer tussen overheersing, opstand, onderwerping, verzoening, wrok enz. We wilden beiden iets van elkaar hebben wat we geen van tweeën bereid waren te geven. Dit wederzijds onbewuste machtsspel activeerde onze zelfhaat én stagneerde onze liefde voor elkaar en onze verantwoordelijkheid voor deze situatie. Uiteindelijk besloten we, onwetend over de diepere oorzaak van onze problemen, de relatie te verbreken.

Na de scheiding kwam ik in contact met Padlezingen en las ik over deze onophoudelijke strijd in mezelf. Stap voor stap leer ik nu beide dwangmatige houdingen los te laten en de liefde, zorg, geborgenheid, veiligheid, bevestiging, aandacht en erkenning – die ik buiten mezelf heb gezocht en waardoor ik mezelf in de steek liet – in mezelf te vinden. Hierdoor groeit mijn zelfrespect en zelfvertrouwen en ontwikkel ik het vermogen me met anderen, in een gezonde onderlinge afhankelijkheid, te verbinden.


Top